Cum să analizez bine oferta mea de muncă?

Urmează să primești oferte de muncă de la potențiali angajatori noi sau de la actuala companie pentru care lucrezi? Nu prea știi la ce ar trebui să fii atent? Hai să vedem cum te putem ajuta!

În primul rând trebuie să știi că oferta de muncă se definește ca fiind propunerea pe care o înaintează o societate comercială (firmă/companie, PFA, grup de firme etc.) către candidatul pe care și-l dorește ca angajat sau către angajatul pe care deja îl are dar pe care preferă să-l mute/transfere într-o nouă funcție sau să-i modifice/adauge anumite sarcini  în cadrul actualei poziții pe care o ccupă în organizație. Propunerea de cele mai multe ori cuprinde atât termenii salariali cât și cei legați de beneficii, program de lucru, condiții de colaborare ș.a.m.d.

Cum analizez oferta? Se prea poate întâmpla datorită unui entuziasm de moment să accepți o anumită ofertă chiar dacă nu îndeplinește cerințele pe care le-ai specificat la interviul de angajare/promovare/modificare de poziție sau, la polul opus, să o respingi fără ca măcar să încerci să mai negociezi. Sugestia ar fi să nu accepți oferta imediat dar nici să o respingi ci să analizezi fără a te grăbi toate aspectele acesteia înainte de a te decide. De regula este indicat să dai un răspuns în termen de 48 de ore de la data primirii. În cazul în care ai nemulțumiri sau anumiți termeni ce au fost discutați nu au fost incluși în respectiva ofertă, poți suna persoana ce ți-a transmis-o pentru a o analiza în timp real. Totodată, după discuția telefonică poți transmite si un e-mail prin care prezinți sinteza a ceea ce ați discutat – astfel încât atât tu cât și angajatorul să aveți un istoric pe care îl puteți urmări și asigura astfel că nu se scapă nimic cu vederea.

Condițiile/termenii ofertei? Cei mai importanți termeni ai ofertei sunt remunerația (salariu așadar), felul/tipul contractului, bonificațiile (bonusul), asigurarea medicală, planul de relocare (dacă este cazul), beneficiile, plata orelor suplimentare, timpul de lucru, perioada de probă și cea de preaviz dar și oportunitățile de promovare. Spre exemplu poate la interviu ați discutat că perioada contractuală o să fie nedeterminată însă în ofertă scrie determinată pe 2 ani de zile. Un alt exemplu este specificația  salariului brut și a celui net. Calcuează daca salariul brut trecut în ofertă coincide cu salariul net pe care ti l-ai negociat (ai calculator de salariu brut și net pe internet, gratuit). Totodată, analizează informațiile pachetului de relocare (dacă este cazul), asigurării medicale, a primelor de vacanțe etc. Așadar asigură-te că detaliile trecute în ofertă sunt corecte.

O vizită la sediul companiei?  Pentru a da un răspuns prompt ofertei primite din partea unui angajator nou, poate te ajută și o vizită la sediului potențialei companii pentru care vei lucra. Poți întreba intervievatorul să-ți faciliteze un tur privind zona de birouri/zona de lucru și să-ți arate și biroul tău efectiv sau spațiul unde vei lucra. În cazul în care vei lucra pe teren, poți ruga să ți se prezinte în linii mari zonele respective. Contează foarte mult să-ți placă și ambientul în care îți vei desfășura activitatea – dacă te poți concentra sau nu, dacă este un spațiu aerisit, generos, în care poți lucra în voie și în care poți gândi. Chiar dacă oferta de muncă pare bună însă condițiile de lucru sunt precare sau nu foarte clar așezate, atunci vei vedea că performanța și implicit randamentul tău poate fi afectat de distragerile de atenție, discuțiile altora (mai ales dacă lucrezi într-un open space aglomerat spre exemplu) etc.

Remote, office work, delegații  – Asigură-te că ai toate informațiile privind politica de lucru de acasă (work from home), lucru de la birou, decontul transportului + eventualele diurne acordate pentru diferitele deplasări/delegații/ muncă pe teren.

Legat de promisiune verbale?  Este foarte posibil ca anumite beneficii, bonusuri, opțiuni de măriri salariale să nu fie trecute în ofertă ci să fie “promise verbal”. În acest caz trebuie să te gândești că nu sunt menționate scriptic pentru că nu sunt garantate sau măcar luate în calcul foarte serios. Mai mult, “promisiunile verbale” pot fi uitate pur și simplu pentru că nu sunt centralizate. Insistă ca orice termen discutat să fie trecut în ofertă pentru a putea avea un desfășurător concret și o dovadă în momentul discuțiilor privind mărirea salariului, acordarea unui bonus etc.

Target-urile/obiectivele setate? Este posibil ca în cadrul anumitor oferte să găsești anumite obiective pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea atinge un anumit bonus, o anumită mărire, un anumit beneficiu. Aceste obiective în cele mai multe dintre cazuri au un termen limită de îndeplinire a sarcinilor. Dacă anumite obiective și anumite termene de îndeplinire a acestor obiective ți se par nu tocmai bine fixate/setate, poți discuta cu angajatorul – măcar poți adresa câteva întrebări pentru a-ți clarifica mai bine anumite puncte. Spre exemplu poate în primele luni există o perioadă de adaptare care îți va îngreuna atingerea unui anumit obiectiv și atunci poți încerca să negociezi termenul de îndeplinire alocat respectivului obiectiv sau chiar obiectivul în sine.

Alte informații bine de știu?  Fii atent la cum este redactată oferta pe care o primești. Daca este scrisă corect gramatical, dacă nu cumva sunt cuvinte mâncate, dacă este semnată, datată si conține antetul companiei care te ofertează etc. Poți ruga ca oferta să fie refăcută în cazul în care găsești neconcordanțe. Orice neconcordanță te poate afecta (mai ales dacă printr-o greșeala se schimbă sensul unei propoziții, unui număr etc.) așa ca este mai bine să ai un document aerisit, bine așezat în pagina, corect din toate punctele de vedere – având în vedere că este un comunicat oficial.

Semne la care ar trebui să fiu atent? Seriozitatea unei companii este dată de profesionalismul acesteia. În cazul de față, orice companie serioasă trebuie să trimită candidaților oferte fără greșeli sau scăpări gramaticale și de ortografie, nu trebuie să grăbească candidatul acordând termene nerealiste de răspuns la oferte – precum 8, 12 sau 24 de ore (48 de ore reprezintă minimul rezonabil tocmai pentru ca persoana ofertată să aibă timp de gândire, analiză ș.a.m.d.), trebuie să includă toate aspectele discutate în cadrul interviului și să-și aloce timp pentru a discuta eventualele neclarități. Dacă se întâmplă opusul, gândește-te doar atât: Felul în care ești tratat în procesul de selecție este oglinda felului în care o să fii tratat ca angajat.

La cât mai multe super oferte! J

Mihai Silviu Botezatu

Day To Trust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *