Cum iti dai seama daca managerul tau este ceea ce trebuie? Hai sa aflam impreuna 🙂Â
1. Un manager super profi nu pune accent pe simpatii si antipatii ci pe lucru in echipa, omogenitate, rezultate si atmosfera buna. Intelege conflictele si le aplaneaza sau dezvolta oportunitati de crestere a omogenitatii in echipa. Nu judeca, nu acuza, nu agita spiritele s.a.m.d.
2. Nu spune nu am timp. Calitatea de manager presupune buna gestionare a timpului si implicit a responsabilitatilor, indiferent de cat de mult sau putin are de muncit. Astfel o buna organizare, comunicarea clara, anuntarea anularilor/schimbarilor/modificarilor/reprogramarilor anumitor sedinte, intalnirilor s.a.m.d. reprezinta calitati ce ajuta un manager sa-si gestioneze corespunzator timpul.
3. Nu ii este teama de greseli dar nici nu se arunca cu capul inainte la fiecare oportunitate ivita. Este de preferat sa aiba curajul de a incerca periodic strategii noi, activitati creative, planuri dar sa si monitorizeze rezultatele acestora si sa ceara parerea colegilor. Este indicat sa aiba permanent un plan ce contine:
Valoarea investitiei (ca timp si ca resurse) → perspectiva acesteia pe termen scurt, mediu si lung → rezultatele probabile → planul de rezerva → analiza rezultatelor → amortizarea investitiei → performanta economica si profesionala – astfel daca se ivesc greseli ori rezultatele dorite nu au aparut se pot lua masuri de imbunatatire (ajustare) a planului. Astfel se capata experienta, al saselea simt in management, tonus, energie, pro activitate.
4. Nu sperie departamentul pe care il conduce prin pesimism sau remarci descurajatoare. Din contra, analizeaza, ajusteaza, incearca, se straduieste, nu cedeaza. are consecventa in actiuni si capacitatea de a improviza tocmai pentru a oferi vitalitate si energie echipei.
5. Acorda cel putin la fel de multa importanta ca timp si implicare membrilor echipei si partenerilor pe cat acorda clientilor companiei din care face parte. Astfel se formeaza respectul, loialitatea, omogenitatea si eficienta unei echipe de calitate.
6.Nu isi judeca echipa ci ofera feedback constructiv – indiferent de natura acestuia. O echipa este in continua crestere, greselile sunt normale – insa ignorarea acestora este o abordare complet absurda. Atat esecurile, rezultatele mediocre dar si cele exceptionale trebuie analizate, sintetizate si dezbatute pentru frumoasa evolutie a echipei ci nu a managerului. Iar acest lucru se poate prin feedback constructiv ci nu distructiv.
7. De fiecare data cand lipseste pentru o perioada mai lunga de timp asigura o predare-primire fara graba echipei sale. Cuvantul graba trebuie inlocuit cu atentie – este o mare diferenta intre cei doi termeni. Graba presupune haos si implicit incurcatura, iar atentia presupune precizie, organizare si eficienta.
8. Un manager nu are doar profil administrativ. Trebuie sa si comunice cu subordonatii sai, nu doar cu hartiile.
           Ti-a placut articolul? Ai intrebari? Vrei sa intri in contact cu autorul?
                                Detalii mai jos:Â